top of page

Paarden

Osteopathie is geschikt voor alle soorten paarden en pony’s, van recreatiepaard tot sportpaard. In alle disciplines kan osteopathie helpen verder te komen in de sport. Dus niet alleen in de dressuur- en springsport, maar ook in de western-, draf-, endurance- en mensport.

Behandeling

De behandeling begint met een onderzoek van het hele dier. Wanneer er in het onderzoek problemen/blokkades worden gevonden, wordt het paard behandeld. De osteopaat maakt hierbij uitsluitend gebruik van manuele (met de handen uitgevoerde) technieken, er worden geen hamers gebruikt. De behandeling duurt gemiddeld 45-60 minuten en wordt door de meeste dieren als prettig ervaren. Het eerste algehele onderzoek en behandeling duurt in totaal ongeveer 60-75 minuten. Bij ernstige of chronische klachten kan het nodig zijn om een vervolgafspraak te maken.

Klachten waarbij osteopathie zinvol is:

In de omgang:

-gevoeligheid bij borstelen (rug wegdrukken, aanraking vermijden)

-reacties bij opzadelen, halster en/of hoofdstel omdoen, aansingelen, opstappen

-lastig bij de hoefsmid

-slechte conditie

Tijdens het rijden:

-problemen met buigen, één moeilijke kant

-rug wegdrukken

-moeilijk nageeflijk te rijden

-moeite met verzamelen, verminderd ondertreden van de achterhand

-minder ver kunnen strekken voorbeen

-moeilijk aangalopperen

-wegrennen na de sprong

-staken, bokken of steigeren (verzet)

-onregelmatigheid

Andere problemen:

-bij problemen met hengstig worden of drachtig worden

-bij merries die moeilijk hanteerbaar zijn tijdens de hengstigheid

-bij regelmatig terugkerende koliek

-bij een aantal gedragsproblemen, met name indien veroorzaakt door pijn of onvermogen bepaalde bewegingen/oefeningen uit te voeren.

-luchtwegproblemen

-na het gebruik van een slecht passend zadel

-bij problemen ontstaan door scheefheid van de ruiter/amazone

Na de behandeling/Trainingsschema

Voor ieder paard zal na de behandeling een advies worden gegeven over de opbouw na de behandeling. Dit zal afhankelijk zijn van de klachten en de behandeling. Na het behandelen met 'dry needlen' wordt meestal geadviseerd om het paard nog wat lichte onbelaste beweging te geven (bv aan de longeerlijn of wandelen aan de hand). Het gebruik van de spieren zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en het paard minder spierpijn zal hebben. De dagen erna zullen afhankelijk van de behandeling worden ingevuld met rust of lichte onbelaste beweging.

Na de behandeling kunnen paarden last hebben van spierpijn of hun balans even kwijt zijn. Daarom kunnen ze de eerste paar keren onder het zadel weer wat onwennig voelen. Hierbij is het verstandig om voorwaarts-neerwaarts te rijden zodat het paard zijn rugspieren kan ontspannen en verlengen.

De behandeling kan nog 4 tot 6 weken doorwerken. Bij sommige paarden kan de inwerking van de behandeling direct gemerkt worden, in andere gevallen kan dit langer duren. Ook een maand na de behandeling kan een paard dus nog soepeler en fitter worden.

Preventie

Een osteopathisch consult kan ook preventief nuttig zijn. Elk paard ligt wel eens vast of valt wel eens. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Het kan zijn dat een paard blokkades heeft zonder dat je daar wat van merkt. Om te voorkomen dat deze blokkades in de toekomst wel klachten gaan geven, is het verstandig om paarden 2 keer per jaar preventief na te laten kijken.

Tarieven

Tarief voor het 1e consult (onderzoek en behandeling) is € 120,00. Dit is inclusief 21% BTW en binnen mijn werkgebied is dit inclusief visite.

Tarief voor vervolgconsulten (binnen 3 maanden na 1e behandeling) is € 105,00 euro.

Na de behandeling graag contant betalen.

Indien er op dezelfde locatie meerdere paarden behandeld worden, dan zal de prijs aangepast worden.

bottom of page